Blog

Mitől lesz egy akkus gép a legjobb?

2021.02.16 17:29
Mitől lesz egy akkus gép a legjobb?

A szerszámok piacán elképesztően széles kínálattal találkozhatunk. Ez már csak funkció alapján is elmondható, de ha még figyelembe vesszük, hogy manapság hálózatról működő elektromos, illetve akkumulátoros gépeket is használhatunk, csak még szélesebb lesz a kör.Ez utóbbiak egyre népszerűbbek, ezért most arra is keressük a választ, hogy mitől lesz egy akkus gép a legjobb számunkra.

Akkumulátoros szerszámgépek kiválasztása

Az akkumulátoros szerszámgépek kiválasztásánál rögtön az első amit el kell döntenünk, hogy milyen célra szeretnénk vásárolni.

Először döntsük el, hogy otthoni, házkörüli feladatokra való szerszámgépet szeretnénk vagy profi ipari felhasználásra keresünk gépet. Ha ez első akkor egy kevésbé márkás, szupermarketekben is kapható gép is elegendő lehet, de ha a legjobb akkus gépben gondolkodunk, akkor mindenképp egy nevesebb márkájú gépet keressünk, mint például a:

 • Milwaukee,
 • AEG,
 • Makita.

Amennyiben a fenti sarkalatos döntést meghoztuk, akkor a következő négy szempontot érdemes figyelembe vennünk a legjobb gép kiválasztásához:

 • az akkumulátor fajtája
 • a szerszámgép nyomatéka
 • a szerszámgép súlya
 • szerszámgép ára.

Szerszámgép akkumulátor fajtája

Ez talán a legfontosabb szempont, hiszen ez biztosítja a másik két tényezőhöz a hátteret. Az akkumulátoros szerszámgépek különböző akkufeszültséggel készülhetnek:

 • 4,8V-os,
 • 10,8V-os,
 • 12V-os,
 • 14,4V-os
 • 18V, és
 • 24-36V-os kivitel is létezik.

Az akkumulátor fajtái lehetnek úgynevezett NiCd, Ni-MH vagy Li-Ion. Manapság kizárólag a Li-Ion akkus gépeket érdemes vásárolnunk.

A feszültség mellett fontos szempont az akkumulátor kapacitása is. Alapvetően az akkus gépeknél a kapacitás annyit jelent, hogy minél magasabb ez az érték, annál hosszabb ideig tudunk egy töltéssel dolgozni.

Szintén fontos, hogy milyen akkutöltőt kapunk a gép mellé. A minőségi gépek mellé általában max. 1 órás töltőt adnak. Ettől függetlenül azonban professzionális célokra érdemes legalább 2 akkumulátort vennünk, hiszen munka közben nem eshetünk abba a hiába, hogy lemerül a szerszámgépünk.

Szerszámgép nyomatéka

A nyomaték adja meg tulajdonképpen a gép valódi erejét. Itt abszolút elmondhatjuk, hogy minél nagyobb a nyomaték annál nagyobb igénybevételű feladatokat tudunk az adott akkus géppel elvégezni. A nyomatékot a legtöbb akkus szerszámgép esetében tudjuk szabályozni egy beállító gyűrű segítségével, amivel finomíthatjuk a gép erejét az adott munkához.

Szerszámgép súlya

A súly a napi folyamatos használat mellet nyilvánvalóan fontos. A Milwaukee, Makita és a többi ismert gyártó is törekszik arra, hogy a lehető legkisebb súly mellé a legnagyobb erőt biztosítsa. Azért alapvetően elmondhatjuk, hogy minél nagyobb a kapacitás és a nyomaték a gépünk annál nehezebb lesz. Egy 5,0Ah-s akkumulátor egy fúrógép esetében nagyjából a gép súlyának felét teszi ki.

Akkus szerszámgépek ára

Természetesen mindenképp érdemes szót ejteni a talán legfontosabb szempontról, ami nem más, mint az ár. Dönteni ugyanis semmiképp sem érdemes csak ez alapján dönteni. Aki mindenképp hosszútávon gondolkodik azoknak mindenképp javasolt, hogy csak minőségi terméket válasszanak, még akkor is, ha az egy kicsit magasabb befektetést igényel.

Összegezve: A legjobb akkumulátoros szerszámgép megtalálásához tehát a legjobb, hogyha lehetőség szerint mindig a munkához illő gépet válasszunk. Ezen felül a nyomaték, a súly és persze az ár is fontosak, de utóbbi esetén némi kompromisszumot köthetünk. Segít választani az Akkus fúrógép vagy vezetékes fúrógép kérdésben egy másik blogbejegyzés.

A szerszamvaros.hu szerszám és munkavédelmi webáruházban még számos más minőségi termék között válogathat.